08-530 399 10 info@tandhalsa.info

Tand­blekning och estetisk tandvård

Estetisk tandvård är numera en del av den dagliga tandvården. Kosmetisk tandvård innefattar tandblekning, skalfasader eller en kombination av tandreglering och annan behandling.

Det är mycket som kan orsaka missfärgningar på tänderna. Förutom arvsanlagen och kvaliteten på tandhygienen, bidrar också bland annat kaffe, te och vin till fläckar och andra missfärgningar. Men en tandblekning hjälper dig att få tillbaka dina fina vita tänder igen.

Tandblekning
Så här går tandblekning till
Vi börjar med att ta reda på om något behöver göras innan tandblekningen, till exempel om du att ta bort tandsten eller besöka en tandhygienist. Sedan tillverkar vi en blekskena som är helt anpassad efter dina tänder och går igenom med dig hur behandlingen kommer se ut, styrkan på blekningen och hur du ska sköta tänderna under din tandblekning.

När det hela sätter igång appliceras en tandblekningsgel i blekskenan som du antingen kan ha på natten eller dagen. Tiden för behandlingen varierar och beror på hur dina tänder ser ut från början och vilket resultat du vill uppnå. Vanligast är att det tar mellan 3-5 dagar och ofta kan du se en förändring redan efter första gången. Du kan också bleka dina tänder hos oss med hjälp av Zoom UV-lampa och behandlingen tar då endast 1,5 timme.

Målet med vår tandblekning är att du ska få ett vitt och vackert leende att kunna visa upp och vara stolt över. Vi levererar kvalitet med den senaste utrustningen och hjälpmedlen – och våra kvalificerade tandläkare garanterar ett bra resultat.

Tillvägagångssätt för tandblekning med Opalescence
 1. Applicera en liten mängd gel i skenan för varje tand som du instruerad att bleka (man brukar bleka 10 tänder i överkäken och 10 tänder i underkäken).
 2. Vanligtvis går det åt 1/2 – 3/4 av innehållet i en spruta (varierar beroende på skenans storlek och antal tänder som ska blekas).
 3. Sätt skenan på plats över tänderna. Bit ihop och jämna till med tungan och/eller tryck lätt med ett finger på framsidan av tänderna.
 4. Om det finns gel kvar på tandköttet, tar du lättast bort det med en bomullspinne.
 5. Skölj munnen noga 4-5 gånger med vatten och spotta ut. Så länge skenan sitter på plats i munnen ska du inte rubba inte dess läge. Undvik också att bita hårt med tänderna.
 6. Efter blekningen, ta ut ur skenan ur munnen och borsta ren den från kvarvarande blekningsmaterial. Använd en separat tandborste och vatten för detta.
 7. Borsta tänderna som vanligt med en tandborste och Opalescence tandkräm.

Du kan alltid rådfråga din tandläkare!

Frågor och svar om patientanpassad blekning

Hur fungerar det?

Din tandläkare eller tandhygienist tar ett tandavtryck för att tillverka en anpassad blekningsskena. Opalescence gel appliceras i den tunna, bekväma skenan som placeras på dina tänder.

När du bleker bryts karbamidperoxiden ner till fritt syre som tränger in i emaljen och dentinet (den vävnad som finns under emaljlagret). Det fria syret bleker de missfärgade ytorna, och färgen på tanden har helt enkelt gjorts ljusare.

Strukturen på tanden påverkas inte, tack vare Opalescence patenterade höga vatteninnehåll.

Vilken effekt har det?
Opalescence ger vitare leende och verkar effektivt på olika typer av missfärgningar:

 • Läkemedelsmissfärgningar
 • Fluormissfärgningar
 • Missfärgningar orsakade av rotfyllningar
 • Missfärgningar orsakade av kaffe, tobak och andra färgrika födoämnen

Hur lång tid tar det?
Redan efter en natt kan du märka en förändring. Optimalt resultat uppträder vanligtvis när processen har pågått 3–8 nätter.
Din tandläkare/tandhygienist går igenom vad du kan förvänta dig av behandlingen. Det beror på vilka missfärgningar som finns i dina tänder. Resultatet varierar mellan olika patienter.

Opalescence finns även för dagblekning.

Tandblekning - hur gör man

Finns det några biverkningar?
Vissa patienter kan uppleva ökad känslighet för varmt eller kallt under blekningsbehandlingen. Detta är övergående och kan lindras med Fludent, F-sköljning m.m. Prata med din tandläkare/tandhygienist. Känsligheten försvinner normalt 48 timmar efter avslutad behandling.

Gravida och ammande bör undvika att bleka sina tänder.

Vad blir resultatet?
Resultatets varaktighet beror till största delen på dig själv. Håller du en god munhygien och borstar tänderna morgon och kväll med Opalescence tandkräm (särskilt efter att ha intagit mat eller dryck som färgar av sig) kan ditt resultat hålla i många år.

Om du nyttjar färgrika ämnen såsom tobak, kaffe, te eller rött vin kanske du behöver upprepa behandlingen ett par nätter vartannat år.

Vi har produkter för tandblekning och profylax efter behandlingen.

Tandsmycken

Tandsmycken och tandkristall av absolut högsta kvalitet från märkena Nordic Original och Nordic Crystal hittar ni hos oss.

Alla guldsmycken består av 24 eller 22 karats guld eller 18 karats vitguld. Diamant, briljant, safir och rubin av kvalitet Wesselton Vs.

Köper du ett smycke för er tand av oss vet ni att ni köpt ett tandsmycke av absolut högsta kvalitet och detaljrikedom. Nordic Original Crystal är den enda tillverkaren där smycken tillverkas för hand av guldsmeder. Varje smycke granskas minutiöst och de äkta stenarna innefattas i guldet för hand på det sätt som våra guldsmeder lärt sig att tillverka små, exklusiva guldsmycken.

Det är en tradition som började med att de tillverkade de berömda Fabergé-äggen för den franska adeln.

Att montera ett tandsmycke eller kristall är helt oskadligt för tanden. Smycket limmas på tanden med ett osynligt lim och efterlämnar inga märken på tanden.

Inget gnistrar som en Nordic Crystal-tandkristall och deras kollektionen när det gäller färger och kvalitet är utan jämförelse den absolut största. Dessutom är Nordic-kristaller slipade på ett unikt sätt som ger dem extra hög briljans och ett fantastiskt gnistrande leende.

De flesta kristaller finns i tre olika storlekar och de som finns i storleken 2,0 mm har den högsta briljansen av alla tandkristaller som finns.

Klicka här för att se alla tandsmycken.